BZ

09.05.2015 18:09

    BZ je SPZ. Ale dnes už je vidět málokdy a málokde. V dobách, kdy byly značky tohoto typu běžné, hned každý věděl, odkud auto, takto označené, je. BZ byla značka pro auta brněnská, konkrétně označovala Brno - město. Vím to, protože ji měli naši přátelé, tam bydlící. Dnes jsem ji uviděla po letech na starším autu a byla trošku vylepšená. Písmena byla tři - BZL. Okamžitě se mi spustily vzpomínky. 
    Začátkem února 1999 jsme s nimi byli ubytovaní na jedné myslivecké chatě u Jeseníku. Přes den jsme jezdili lyžovat a večery jsme trávili v pohodě u červeného. Kterýsi podvečer jsme se šli projít a rodina mé kamarádky zůstala na chatě. Našim rozhodnutím jsme ale došli o výbornou, nevšední situaci a zážitek, který jsme tedy poznali jen z vyprávění. 
    Jakmile jsme odešli, přišel do chaty nějaký starší místní občan a v ruce třímal láhev, která byla plná bezbarvé tekutiny. Sice bezbarvé, ale s typickou vůní pálených švestek. Pán ji nepřinesl náhodou, ale s prosbou, zda by ji majitelé s SPZ BZ neodvezli jeho kamarádovi do Bzence. Že se dlouho neviděli a on, když uviděl značku BZ, tak ho napadlo, že toho využije a příteli udělá radost. Kámoška s manželem chvíli nechápali a pak jim to došlo. BZ je stoprocentně státní poznávací značka Bzence. Pochopitelně staříkovi vysvětlili, jak je to s jejich SPZ a bydlištěm, ale sami ještě chvíli nevěřili tomu, co slyšeli. Pán jim poděkoval a myslím, že časem na to i zapomněl. 
    Ale my jsme nezapomněli. Dodnes, když vidím BZ je to Bzenec. U SPZ BZJ mi okamžitě naskočí Bzenec - jih a dnes při spatření BZL se mi vybavilo označení Bzenec - letiště. 
    Vzpomenu si na to, ikdyž slyším slovo Bzenec a jsem přesvědčena, že u M to funguje stejně. Škoda, že nyní máme SPZ takové, že nikdo neví, odkud jsme.