Hospodyňka

20.01.2015 17:43

    Dobrá hospodyňka pro pírko přes plot skočí. Zajisté je mi tato věta známá, ale svým obsahem slov pro mě nezávazná. Pírko, ležící ve městě na zemi, může být jedině holubí a nějak mi uniká, k čemu by mi bylo. Na indiány si už nehraju, byt mám vyzdobený trošku jinak a mašlovačky se vyrábějí ze silikonu. Jiná je myšlenka tohoto rčení. Nemusím vůbec létat po dvoře a shánět se po peří. Autor výroku mě nabádá, abych se vzorně starala, byla šetřivá, ohebná a nelenošná. A tak se tedy starám, šetřím, ohýbám a prohýbám se a odháním lenost. Jinými slovy zajišťuji veškerý domácí servis, obsahující nákupy, úklid, prádlo, vaření, pečení, plánování, řízení a rozdávání láskyplných pohledů z rámu okna, nebo od šňůry na prádlo. Nejvíc se, myslím, usmívám u žehlení. To je přeci činnost, u které může hospodyńka vypnout a tvářit se přiblble nad myšlenkami, letícími její hlavou. Význam slova hospodyňka se totiž dobou trošku změnilo. Je to sice stále ta žena, poskytující čistý, útulný domov s plným stolem, ale hospodyňka působící po roce 1907 prošla do 21. století dlouhou, vývojovou cestu. Odložila bílou, naškrobenou zástěrku, propustila služebnou a začala chodit do práce. Koupila si ledničku, pračku, šicí stroj a natáhla prádelní šňůry. Později vyměnila ledničku za kombinovanou, pračku za automatickou se sušičkou a přikoupila myčku. 
A já jsem prototyp hospodyňky současné doby. Úsporná, pracující hospodyňka. Dokážu naráz vařit, péct, prát, sušit, mýt nádobí a usmívat se. A to vše proč? No, aby byl chlap spokojený. Jak krásný pocit mám, když přijde znavený z práce domů a může v klidu hledět do ohně. Potom se spokojeně nají, dá si notebook na klín, pustí televizi a ještě u toho stíhá spát. A tak jsme spokojení oba. 
    Spokojení jsme byli až do dnešního rána. Do chvíle, kdy se ozvalo : "Došly kapesníky." A na moji odpověď, ať si je jde koupit , odvětil otázkou: " A kde je ta hospodyňka?" Napadlo mě jen jedno místo, kde by mohla být, ale nechtěla jsem tahat do rozhovoru anatomii. A tak pro svůj klid a jeho čistý nos jsem ráno trochu zrychlila, sedla do auta a jela ještě před prací nakoupit, protože odpoledne musím připravit jídlo, s malým udělat úkoly, nachystat se na druhý den do práce, dát nádobí do myčky, převléct ložní, prádlo do pračky, umýt a vyfoukat si vlasy a taky zapsat, co se mi dnes přihodilo. Prostě, hospodyňka se vrátila. Ještě, že nechce nosit mnou ručně pletené svetry.

    Zlatíčko, promiň, ale nahrál jsi mi na smeč. Někdy příště popíšu tvoje klady.