Šampón

10.04.2015 05:55

    Objednala jsem si nový, přírodní šampon na vlasy. Konkrétně na barvené vlasy, který barvu nevymyje, ale ustálí. Jsem docela zvědavá, co se mnou udělá, neboť v dnešní době a při dnešních možnostech je možnost nákupu šamponů hodně veliká. Jen, abych se trefila do správné směsi, obsahující nejzdravější výtažky a látky, které můj vlas podpoří, zpevní, prozáří jeho barvu, posílí v základu, dá mu lesk a ještě ho obohatí o látky, které ani neznám, ale vědci na ně došli dlouhým zkoumáním.
Tak doufám, že můj výběr opravdu bude trefa do černého, jelikož mé husté, pevné a rychlerostoucí vlasy dlouhá léta trpěly a teď mají možnost skutečné regenerace Nejhorší na tom byly v mém dětství. Pamatuji si na sáčky s práškovým šampónem, který se používal i v kadeřniství. Ten určitě neobsahoval ani keratin, ani kokosový olej a také v něm zcela jistě nebyly silikony. Byl to jen prostý, voňavý prášek, který se rozpustil ve vodě a umýval. Potom přišly na řadu polštářky a březový šampón. Byl zelený s příjemnou vůní a prodával se navíc v jakýchsi tubách. Ale největší skvost byly šampóny v lahvičkách. Tři druhy. Světlý, tmavý, zelený. Později se k nim přidal žloutkový, který se prodává dodnes. Pouze skleněnou lahvičku nahradila plastová a cena trošku povyrostla. Vůbec netuším, jestli obsahuje to stejné jak před x lety a jestli se do stálé, malé lahvinky vejde asi 30 různých složek, které dnešní šampóny obsahují. Nám nejznámější součást šamponů je voda. Ale jsou tam také různé pěnotvorné látky, dále konzervační a protiplísňové přísady, nějaký konzervační přípravek, antistatikum, silikony, které usnadňují rozčesávání, různé oleje, silice, zahušťovadla, alkohol, vůně a ještě spousta přídavků, bez kterých bysme si dnes vlasy neumyli, nevyživili, neposílili a v podstatě zanedbali. Jak jsem bez toho všeho mohla mít celé roky dlouhé, husté, lesklé vlasy? A to jsem neznala ani kondicionér. To vůbec nechápu. Je pravda, že po umytí jsem je přelévala octovou vodou, rozčesávala pevným, velkým hřebenem, dlouho je sušila, avšak výsledek byl dokonalý. Nějak nemám pocit, že by mi cosi chybělo a že mé vlasy strádaly. A proč? Protože jsem byla neznalá a tedy nezkušená. Oči se mi začaly otevírat až v době, kdy si všichni vozili velké flašky růžového šamponu Melinda z Maďarska. Taky jsme ji měli. Na dlouhou dobu tato novinka překonávala v českých domácnostech české výrobky. Dokonce si ji ženské nosily do kadeřnictví, aby se náhodou na jejich hlavu nedostal ten odporný a zastaralý prášek. Kdo ví, co bylo v Melindě a jestli obsahovala ty všechny správné složky. Byla prostě jiná, úžasná a měla  barvu, jakou jsme prakticky u šamponů neznali. A tak se pomalu do regálů začaly vkrádat různé nové značky, různě velká balení s různě velkými cenami a do našich myšlenek se pomalu začala ukládat nová slova, pochycená v reklamách.
    Najednou jsme řešili, jak ona značka odmašťuje, či jak vysušuje. Která odstraní lupy, nebo která vlasy přidýchne. Které kombinace jsou pro náš typ hlavního porostu nejvhodnější. Naše rodina to vyřešila. Možná nebudete chtít věřit.
    Také jsem byla hodně překvapena, když má sestra po dlouhém, praktickém, zkoumání na vlasech její dcery zjistila, že nejvhodnější šampon pro odmaštění, umytí a nevysušení pokožky je......................Ano, ani lupy se po něm netvoří. Takže vítězem je.........................Nesmím zapomenout napsat, že lidé s výše popsanými problémy, díky němu, jsou bez problémů. Nemyslím problémů v hlavě, ale těch na hlavě. A je to náš starý, známý vaječák, který je u nás leta nejoblíbenějším pánským šamponem.
    No a já? Mým vlasům je totiž úplně jedno, jestli je to špičkový výrobek známé, světové značky a nebo si v případě nouze umyju vlasy jarem a potom je protřu niveou. A protože mám stále nějaký šampon doma, nemusím plýtvat ani jarem, ani niveou.
    A co mě vůbec vedlo k tomu, abych psala na toto téma. Odpověď je velmi prostá. Podívala jsem se na výsledky Dtestu, srovnala si vše na toto téma v hlavě a příště si půjdu koupit šampon do Lidlu, abych byla spokojená s tím, co mám na hlavě.