Slevomat

03.08.2016 10:58

    Zajisté všichni známe různé portály slevomatů, které nám nabízí nevšední zážitky gurmánské, cestovatelské a pobytové za málo peněz. Já jsem došla i bez slevomatu na jedno místo, které mi ubytování podle významu uvedeného názvu připomíná, ale s tím rozdílem, že se při pobytu vůbec neplatí, dokonce je tam plná penze. Přesto si nemyslím, že lidé tuto nabídku využívají dobrovolně a s radostí, neboť tento pobyt probíhá v nemocnici. A do nemocnice se nechodí jen tak. To musí mít člověk velmi pádný důvod, aby tam ulehl a čekal na ozdravující procedury. Je fakt, že toaletní papír, mýdlo a ručník si stále každý přináší s sebou, ale jinak dostává pyžamové oblečení, lůžko, povlečení, pití a jídlo zcela zdarma. No, možná ne zcela zdarma, ale z toho, co si za celý život našetřil u státu. Jenže otázka financí se u tohoto pobytu neřeší. Pravděpodobně jsem již někde psala, jak náš kamarád ležel už několik dní sám na nadstandardním lůžku, v nadstandardním pokoji, když přišla sestra, přinesla mu léky a požádala ho, aby si je vzal až po jídle. On byl nemile překvapen, jelikož nejedl 4 dny a myslel si, že jídlo nedostává ze zdravotních důvodů. Jenže příčina jeho hladu spočívala v chybě personálu, který ho nenahlásil do kuchyně. 
    Dnes chci ale psát o něčem jiném. Umím se docela dobře vžít do kůže pacienta, který se v pondělí ráno ubytuje, nedostane oběd, protože teprve nastoupil. Večeře a snídaně také nejsou, aby jídlo nedělalo problémy při úterní ranní operaci nohy. A když je operace dopoledne dokončena, pacient dostane radu, že obědvat může v tom případě, jestliže má vlastní jídlo. Ale pozor!  Toto ve voucheru nebylo. Bohužel pacoš nejel v létě s řízkem na dovolenou, ale do špitálu, tudíž si sváču úmyslně nenabalil a jídlo nechal doma. A to je chyba. Chyba veliká, protože tak musí čekat až do večeře. Zapečené brambory, podávané v upraveném kvádru o rozměrech 1 x 4 x 5 /v, š, d/cm vypadají určitě hezky, a zároveň i hladně. Na druhé straně, co by udělala dvojitá až trojitá dávka s prázdným žaludkem pacienta? Nic. Vzhledem k tomu, že večerní porce byla spořádána již po páté hodině a na noc dostává pacient silné kapky proti bolesti v živé ráně, prázdnému žaludku nedělají dobře. Toto zachraňuje ve tři ráno návštěvou přinesená a na horší časy schovaná tatranka. Zoperovaný člověk celou noc tedy lehce a samostatně zvládá, a zato ho ráno čeká odměna. Odměna v podobě snídaně, obsahující, mimo jiné, dva rohlíky a loupáček.
    Já bych doporučovala sníst jen třetinu a zbylé dvě třetiny nechat na horší časy, kdyby přišlo ještě nějaké to překvapení.
Když mi toto bylo dnes vyprávěno do telefonu, napadlo mě jediné slovo "slevomat", a tak jsem to musela rychle napsat, abych náhodou někdy, až to budu potřebovat, nezapomněla, co všechno je v ceně a co všechno musím mít v příruční tašce.
    Ale, jestliže bude v pokynech napsáno, že léčebný pobyt je zároveň odtučňující, beru jen WC papír, ručník a mýdlo.