U nás na vesnici

25.04.2015 10:31

    Minulý týden v pátek u nás večer zazvonil jeden vesnický obyvatel, bydlící kousek od nás a nabídl nám domácí vajíčka. Pán je prostý s omezenou slovní zásobou i myšlením, ale zřejmě má obchodního ducha. Na zkoušku jich přinesl hned čtyřicet. Rádi jsme koupili. Vajíčka jsou velká a pán nám udělal dobrou cenu. Včera v podvečer zvonek a opět nabídka čtyřiceti kousků, kterou jsme museli odmítnout, ale slíbili jsme, že určitě si příště vezmeme. Přemýšlím, jestli zná pán jinou číslovku, protože hned se zeptal, jestli 40. Naše hovory jsou omezeny na několik stejných vět, které, když se několikrát zopakují, dialog končí. Včera ale pán přidal něco nového. Podivil se, že nespotřebujeme za týden jeho oblíbený počet. Už přemýšlím o tom, že kromě sádla, budu do města vozit i vejce.
    Další výhoda pobytu na vsi je vysílání místního rozhlasu. Hraje o víkendu, kolem desáté hodiny ranní a upozorňuje nás na všechny možné změny v životě obce. Jakmile se ozvou "Děti z Pirea", víme, že něco přijde. Otevřeme okna, ztišíme hlasy a pozorně nasloucháme, aby nám nic neuniklo. Jak říká můj chlapec:"Hrají později, aby nebudili lufťáky". Většina informací se netýká našeho vesnického pobývání, ale někdy i nás postaví do střehu. Například dnes jsem se dozvěděla, že posledního dubna mají v obecním kulturáku slet čarodějnice. Myslím si, že to bude určitě pěkná akcička. Škoda si ji nechat ujít. Asi tam vezmu i sestru, ať vesnice vidí, že i my umíme zapadnout.
     Mám ještě jeden dobrý postřeh z místního života. Znají nás i ti, které neznáme my. Nedávno jsme obcházeli všech sedm ulic a zjistila jsem, že lidé se klidně zeptají, jestli jste to vy, kteří bydlí tam, co se dělalo to a kolik to tak stálo. Místní obyvatelé totiž chtějí být informováni a o čem je nezpraví rozhlas, to si zjistí sami. Místní obyvatelé jsou totiž přímí. Možná proto, protože jsou příliš zvědaví. Nebo jiná možnost. Potřebují poskládat všechna informační políčka tak, aby vše do sebe hladce zapadlo. Takže nejsou zvědaví, ale zvídaví a nechtějí mít ve svých znalostech místních poměrů mezery.
    Jiná věc, která se mi tady moc líbí a oslovuje mě, je vzájemná pomoc. Lidé jsou zde ochotní ve všem, s čímkoliv a kdykoliv pomoci a jsou svolní k sousedským dohodám. Klidně vám i donesou nějaký travex, když chcete zlikvidovat svůj břečťan na jejich plotě.
    U nás na vesnici je to prostě bezva.